Интервю за Sofia24.bg с д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за

...
Интервю за Sofia24.bg с д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за
Коментари Харесай

Д-р Гешанова пред Sofia24.bg: България е на първо място в Европа по тютюнопушене! 

Интервю за Sofia24.bg с доктор Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев пушек, по подов Световния ден без тютюнопушене, който се отбелязва на 31 май

Д-р Гешанова диалозите за и срещу тютюношушене биха отегчили много хора в България. Пушачите като че ли не чуват това, което им се споделя и не взимат под внимание вредите, които никотинът нанася върху здравето им. Какви са настоящите данни към днешна дата, каква част от българското население пуши?

- Изключително сериозна цифра от българското население пуши. Това ни отрежда първото място в Европа и в Европейския съюз. Доскоро ни водеха Гърция.

Статистиката е много плашеща, тъй като нашите девойки водят челните места по тютюнопушене. Това не е добра известност за нашата нация, за отношението ни към нас самите. Това е един огромен мотив за размисъл.

Тази година мотото на Световния ден без тютюнопушене е световен. Той е ориентиран и към околната среда. Темата, която даде СЗО тази година, персонално мен ме изненада - " Тютюнопушенето като опасност за околната среда ". Аз видях казуса от една друга вероятност. До в този момент постоянно, когато приказваме за тютюнопушене, приказваме за здравословното положение на един човек. За пръв път ни е ориентирано вниманието към здравето на планетата.

Установено е, че с цел да се произведат 300 цигари, умира едно дърво. На година се създават 6 трилиона цигари. Представяте ли си какъв брой дървета би трябвало да загинат? Отделно от това какъв брой вода отива? Оказва се, че това е една четвърт от Женевското езеро, една четвърт от езерото Комо, една четвърт от тези големи водни площи отива, с цел да се произведат цигари за една година. Ами, това значи, че за четири години, ние ще пресушим Женевското езеро, а за още четири и Комо.

Оказва се, че производството на цигари за една година създава толкоз въглероден двуокис, колкото 3 млн. трансатлантически самолетни полета. Това са милиони тонове въглероден двуокис, които се изхвърлят поради използването на тютюневи произведения. Фасовете, които са съсредоточени, отиват в почвата, реките, океаните, те са най-големият замърсител. 

А по отношение на новите тютюневи произведения, които съдържат никотин - имат в тях пластмаса. Това са по този начин наречените електронни цигари. Те какво носят тъкмо - даже не се знае. Те могат да носят убийствени неща.

Вие дълго време се занимавахте с това да няма реклама по отношение на тютюнопушенето, както и за въвеждане на възбраната за тютюнопушене на закрити публични места. Как коментирате политиката на ръководещите все още?

- Има някои изявления, които дават очаквания. Изказвания на водещи политици, в това число и на министър-председателя, които дават очаквания за различен взор над нещата. Но до в този момент още нищо не се е трансформирало. Утре се навършват 10 години от въвеждането на цялостната възбрана за тютюнопушене на закрити публични места, на работните места, на местата, където се събираме да се храним. Това е една чудесна годишнина, която би трябвало да накара хората да се замислят, тъй като това не е ограничение на свободата им, а е мотив да си обезпечат по-добра среда за своето битие. Надявам се, че посредством Министерството на здравеопазването и другите министерства, които имат отношение - Министерство на стопанската система, Министерството на финансите, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда, Министерството на образованието, ще намерим една поддръжка и схващане и последователно тези неща ще станат действителност. 

Как вашата организация ще означи днешния ден в София?

- Ние взехме решение да отбележим Световния ден без тютюнев пушек по един доста забавен метод. Ще гостуваме на доктор Стефан Константинов, който преди 10 години беше министър на здравето и доста съдействаше за това да бъде призната възбраната за тютюнопушене на закрити публични места. Той в този момент е шеф на " Онкологията ". В двора на онкологията ще засадим 10 дръвчета - толкоз, колкото са годините от съществуването на тази възбрана. Дръвчетата са знак на един живот, на една непорочност на въздуха, на който също по този начин желаеме да обърнем внимание. Използвам вашата медия, с цел да поканя всички, които желаят да участват на това засаждане. Нека заповядат през днешния ден от 12:00 часа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР